Балкон під львівською “Статуєю Свободи” — заклинання чи підпис із перил? Продовження…

 

Ґранд-готель. вітраж “Галичина” виконаний Григорієм Комським (1992 р.)

“Масони об’єднані в хоча й закриті, але досить поширені структури (див. списки російських масонів, тільки в Києві ХХ сторіччя зафіксовано списки 13 лож). Логічно, що структура з великою кількістю членів могла допомагати своїм членам підніматися вгору, щоби закріпитися в іншій структурі управління.

Але є й окультна, езотерична складова. У двадцятій главі своєї книги Віктор Брачов наводить подробиці, що треба було вивчити в процесі вступу в масонство однієї з лож. Це була чотирирічна школа з такими предметами: перший рік – символіка, другий рік – каббала і магія, третій рік – мажорні аркани, четвертий – мінорні аркани.

Аркани – це з карт Таро. Але є цікавіше визначення, що таке аркан. Воно належить Григорію Мьобесу, керівнику однієї з російських лож ХХ сторіччя: «Arcanum – це таїна, необхідна для пізнання конкретної групи фактів, законів чи принципів, без якої не можна обійтися, коли з’являється потреба цього пізнання». Езотеричний словник визначає аркан як суму езотеричних знань, що передаються від учителя до учня” — пише Георгій Почепцов.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *