Марія Людкевич: життя і творчість

Марія Людкевич увійшла у світ літературної України 21 століття як її муза, матір, і великий приятель маленьких читачів. В пам’яті багатьох авторів-початківців, свідомості сучасної молоді вона як та, що, метафорично кажучи, вдихнула у них творче життя.

Цей образ ми впізнаємо тільки в одній з іпостасей її багатогранного прояву – громадського діяча. Адже її впевнений шлях досвідченого педагога не припиняється, і це не ставало на заваді її неперевершеній творчості та мистецьким духовним пошукам як видатного лірика.

Марія Людкевич завжди промовляла до сердець як у своїх віршах, прозі, так і в повсякденному житті, й це все відбувається неспроста.

Аура справжнього кохання, відданої любові в сім’ї, відчуття турботи й родинного кола, – всім цим ви зможете перейнятися і захопитися на сторінках біографічної збірки документів, світлин, ілюстрацій, творів, інтерв’ю та відгуків із серії “Літературні профілі” від видавництва “Сполом”, що з’явилась на світ ще в 2017 році в честь ювілею видатної української письменниці.

Звісно, як не згадати про те, скільки українців, а особливо львів’ян зачитувались знаменитим “Левенятком”, та іншими творами цього жанру.

Марія Людкевич – автор сорока чотирьох книг, половина з яких – для дітей. Понад 30 років вона плекає юнь літературної студії “Джерельце”.

Бути літературною матір’ю для “Джерельця” неабияк складно, коли тобі ще доводиться головувати комісією з питань підтримки творчої молоді Львівського крайового товариства “Рідна школа”, редагувати газету “Галицьке юнацтво” і залишатися справжньою мамою для своїх дітей. Ось чому варто наголосити на громадській діяльності поетеси.

За свою творчу та громадську роботу М. Людкевич отримала безліч нагород. Ось лише деякі з них: Міжнародна Літературна премія імені Дмитра Нитченка та Орден Княгині Ольги ІІІ і ІІ ступенів. Також, є лауреатом ще низки вагомих літературних премій, таких як: літературна премія “Благовіст”, премія ім. Ірини Вільде, Державна літературна премія ім. Лесі Українки, Обласна літературна премія ім. Богдана Лепкого, та багато інших.

Остап Хмарний

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *