Таємниці хреста святого Андрія

Святий Андрій – один із дванадцяти апостолів, якого, згідно з переказами, Христос найпершим покликав до числа своїх послідовників. Саме тому Андрія називають Первозваним.

Бернардинський костел святого Андрія, Львів.

Також саме цього апостола вважають першим благовісником Євангелія Христового на землях України.

За легендою, він проповідував християнство скіфам, ще задовго до того, як вони почали свій рух на захід у бік Каледонії. Згодом він став святим – покровителем Шотландії, а знаменитий андріївський хрест з’явився на її національному прапорі і гербі.

Прапор Шотландії

Піднявшись одного разу вгору за течією Дніпра, апостол Андрій благословив київські схили і напророчив бути тут великому осередку християнства.

Бернардинський костел святого Андрія, Львів.

Під назвою «Діяння Андрія» збереглись грецькою та латинською мовами апокрифічна історія апостолів, відома ще Євсевію. Автором історії був гностик Харін.

Бернардинський костел святого Андрія, Львів.

Про благовіст апостола свідчать такі давні християнські письменники, як Іполіт Римський (III ст), церковний історик Євсевій Кесарійський (IV ст) та ін.

У стародавньому літописі «Повість минулих літ» розповідається про подорож Андрія українськими землями:

Дніпро впадає у Понтійське море; море це звуть Руським. Уздовж його берегів навчав, як кажуть, святий Андрій, брат Петра. Коли Андрій навчав у Синопі і прийшов до Корсуня, він довідався, що від Корсуня недалеко гирло Дніпрове. І прибув він до гирла Дніпрового, а звідти вирушив угору по Дніпру. І сталося, що він прибув і зупинився під горами на березі. А ранком, вставши, промовив він до учнів, що були з ним: «Бачите ви гори ці? На горах цих засяє благодать Божа, буде місто велике і багато церков здвигне тут Бог». І піднявся він на гори ці, благословив їх, помолився Богу і зійшов з гори цієї, де пізніше виріс Київ.

Крім того збереглись уривки грецькою мовою «Діяння Андрія і Матвія між людожерами», «Діяння Петра і Андрія» і «Мартиролог» (лат. Martyrium). Всі вони надруковані Тішендорфом у «Acta apostolorum apocrypha» (1851), а також у додатку до «Apocalipses apocryphae» (1866). У латинській редакції «Virtutes Andreae», що розповідає про всі мандрівки апостола від Понта до Греції, де він і прийняв свою мученицьку смерть.

Вівтар Розп’ятого Ісуса у бернардинському костелі Львова. Фігура Адама.

Після того як в 1252 році, спеціальною постановою папи, інквізитори отримали право застосовувати тортури, вершити таємні суди і спалювати живцем, влада «Святої палати» стала майже необмеженою. В Іспанії переслідування єретиків виразилося в початих у 1478 році лютих гоніннях маранів і морисків — окатоличених юдеїв і мусульман, що таємно продовжували сповідувати юдаїзм. У 1542 році за розпорядженням папи Павла III римська інквізиція звалилася на протестантів. Таким чином, єдиною можливістю самовираження для християн-дисидентів які приховували свої погляди, стали таємні знаки і графічні символи. Одним з таких знаків став косий хрест святого Андрія. Цей езотеричний символ, широко поширювався через свою простоту, і використовувався втаємниченими художниками.

Мадонна з гранатом, або Мадонна делла Мелаграна Близько 1487 р Боттічеллі. Галерея Уффіці, Флоренція

На картині Боттічеллі «Богородиця з гранатами» червоний косий хрест в ангела на грудях прикрашає оздоблення і загадкові написи . На іншій картині того ж самого автора — «Богородиця з Біблією» одяг Марії вінчає той самий червоний хрест, а немовля тримає в своїй руці три мініатюрні золоті стріли — ще один алхімічний символ, що називається “трьома променями просвітлення”.

Мадонна з Біблією (Мадонна дель Лібро) 1483 рік; темпера; Музей Полді Пеццолі, Мілан

Остап Хмарний

Джерело: Гарднер Лоренс. Чаша Грааля і нащадки Ісуса Христа.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *