Загадковий орден королів Галичини

Ще від кінця XI ст. угорські королі вважають себе зверхниками Галицько-волинської Держави й навіть титулуються постійно її «королями».

Боротьбу за титул короля Галичини і Володимерії (короля Руси) розпочав ще угорський король Андрій II. Після смерті Романа II Великого у 1205 році він прийняв титул «короля Галичини і Волині».

В постійній боротьбі угорського короля та його нащадків з руськими князями за  владу в Галичині, зокрема із Данилом Романовичем, вбачались вагомі причини.

Результат пошуку зображень за запитом "данило галицький"

Данило Галицький. Львів.

Андраш II веде свій родовід від Великих князів Київських з роду Мономаховичів та Ярославичів.

Він був онуком української княжни Єфросинії, та правнуком Великого князя Київського Мстислава Великого.

The "Árpád stripes": four silver and four red stripes

Персональний герб Андраша ІІ

Згодом, ще один угорський король, тепер вже прямий нащадок Анни Ярославни Карл I Роберт уклав у 1339 р. договір з польським королем Казимиром у Вишеграді про те, що на випадок, коли б у Казимира не було синів, польська спадкоємність перейде до угорського королевича Людвика, сина Карла й сестри Казимира Єлисавети. За те мала Угорщина допомогти Казимирові в майбутньому приєднанні до Польщі галицько-волинського наслідства, після правління Болеслава-Юрія.

Статуя Карла Роберта на Площі Героїв у Будапешті з капетинзьким флер-де-лісом.

Після смерті мазовецького князя Болеслава-Юрія Тройденовича, в 1340 року, який, за деякими свідченнями, став жертвою лиховісної змови з отруєнням, Україна зникає з політичної карти Европи, й разом з тим, угорські претензії щодо колишніх Галицько-Волинських земель віджили з новою силою.

Тодішньому титулярному королю Галичини Карлу Роберту, навіть в самій Угорщині, доводилося у збройній боротьбі відстоювати своє право на суверенну владу. Під час цього протистояння короля з баронами набув розвитку новий прошарок лицарства, відданий особисто королю.

Для заохочення і згуртування своїх прихильників Карл Роберт заснував 1326 року Братство лицарів Святого Георгія, що стало першим в Європі світським королівським лицарським орденом (англійський орден Підв’язки був заснований 1348 року, через 20 років після затвердження Уставу ордена Святого Георгія).

Устав Ордену Св. Георгія з печаткою

Орден відігравав велику роль під час правління Карла Роберта і його сина Людовіка I, але вже за їх наступниках Марії І та Сигізмунда І занепав і фактично згас, хоча де-юре ніколи не скасовувався.

Insignia Hungary Order I.V.I.S.H.F.S.svg

Інсигнія Ордену Св. Георгія. Девіз: “IN VERITATE IUSTUS SUM HUIC FRATERNALI SOCIETATE” ( По правді справедливості в цьому братерському суспільстві)

Після смерті Людовика І угорський трон став предметом інтриг і  боротьби між різними претендентами, тому Угорське королівство занурилось в громадянську війну.

Всі наступники Карла Роберта формально вважалися королями Галичини.

1512 Dürer Kaiser Sigismund anagoria.JPG

Сизігмунд Люксембург. Альбрехт Дюрер 1512.

Тому вже в 1408 році Сизігмунд  І, який реконструював братство в Орден Дракона також носив титул короля Західної Русі.

Сигізмунд фон Люксембург, король Угорщини, нащадок Лузіньянських царів Єрусалиму, успадкувавши спадщину в 1397 р., склав пакт з двадцятьма трьома дворянами, які присягнули дотримуватися “справжнього і чистого братерства” у Societas Draconis (пізніше названий Ordo Draconis;угорською: Саркані Ренд).

Embroidered Order of the Dragon emblem | after 1408.Munich, Bayerisches Nationalmuseum

Мюнхен. Баварський Національний Музей. Оригінальні рукописи із зображеннями згідно з якими було зроблено подальшу реконструкцію первинної емблеми Ордену.

1437 German raised embroidery dragon Джерело: http://medieval.webcon.net.au/period_15th_c.html

“У засновницькому документі … було зазначено, що члени Ордену матимуть честь носити відзнаки дракона, — медальйон й підвіска із зображеннями золотого дракона, що згорнувся в кільце і накритий плащем з червоним хрестом  — первинно емблему розенкрейцерів, з якою пов’язують спадкоємність Грааля з часів, ще до 3000 року до нашої ери “

Пише Лоуренс Гарднер

Результат пошуку зображень за запитом "Order of the Dragon emblem"

Емблема та основні характерні символи Ордену Дракона

 

У народному розумінні, угорський Орден Дракона, мабуть, найвідоміший за свою асоціацію з Владом II, принцом Валахії 15 століття та його сином Дракулою.

церемоніальний меч Ордену Дракона. 1433 р. «Нойє Бург», Відень.

В 1431 р. У фортеці Сигішоара в Румунії, де Влад III народився у власному князівському домі Бесараба Великого (1310-52), його батько, принц Влад II, був призначений військовим губернатором Трансільванії, і 8 лютого, в рік народження сина, його втаємничили в Орден Дракона. З чого безпосередньо випливає й славнозвісне прізвисько, адже син Влада II Драконіса, Влад III (який успадкував членство в ордені Дракона за обіцяннями батька) став відомим як Дракула (син Дракона).

Влад III Дракула рум. Vlad Ţepeş

Влад III Дракула рум. Vlad Ţepeş

У більш пізні часи ірландський автор Брем Стокер використав псевдонім принца Влада у своєму готичному романі 1897 року “Дракула”, хоча створив для свого легендарного графа цілком вигаданий персонаж.

Остап Хмарний

Джерела:

  • http://www.irekw.internetdsl.pl/dokumenty/greathistory/r13.html
  • https://www.bibliotecapleyades.net/sociopolitica/esp_sociopol_dragoncourt11.htm#The%20Dragon%20Court%20Today
  • https://www.bibliotecapleyades.net/esp_sociopol_dragoncourt.htm#menu
  • фото з інтернету

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *