Чеський треш-метал у Львові: інтерв’ю з виконавцем

Ще на початку осені 2018 року, поки хтось ще повертався з відпочинку за кордоном, прислів’я “людина прикрашає місце, а не місце людину”,  для Оселедця і його читачів, підтвердило свою правдивість і важливість. Адже за цей час трапилась нагода поспілкуватись з чудовим музикантом та вокалістом, фронтменом чеського треш-метал гурту “Sapien”, а також творцем багатьох інших музичних проектів, Томашем та його друзями з міста Острава.

“У 2010 році, коли мені було близько 16-ти років, я лише співав у караоке (яке, я до речі, ненавиджу …), а потім створив перші гурти, що грали кавери. Однак, чесно кажучи, перший свій гурт я вважаю не зовсім гуртом, ми мали один концерт у неонацистському пабі під назвою “Парламент”, як частину чергового караоке-шоу … Тоді, того ж року, я приєднався до гурту “Savandry”, — з яким, до речі, й отримав свій перший студійний досвід – ви можете послухати що з цього вийшло за посиланням (https://bandzone.cz/savandry).

Згодом, після майже року я вийшов з бенду спробував робити щось власне, своє, оригінальне з  новоспеченим гуртом під назвою Armáda Ztracených. У той же час я почав співати в триб’ют-бенді “Metallica”, щоб отримати певний публічний досвід, але цей проект припинив своє існування в січні 2013 року ….

Влітку 2013 року ми записали перший EP з Armáda Ztracených, виступивши з парою-трійкою концертів …. У цілому, відіграли всього 5 концертів, перш ніж ми розпались, у грудні 2014 року. Перед тим, як група перестала існувати, я закінчив працювати над матеріалом для нового альбому, тому з’явилась концепція нового власного гурту Sapien (тут ви можете прослухати треки й ознайомитись з ним http://bandzone.cz/sapien), яка спочатку повинна була бути моїм особистим проектом. У 2015 році, я та декілька музикантів, яких я знав, почали записувати цей доробок. У січні 2016 року ми випустили альбом під назвою Obrazem vás všech”, — розповідає Томаш.

 

Автоматический альтернативный текст отсутствует.

Що порадиш початківцям?

Що ж, я відвідував уроки співу з 2012 року принаймні один раз на тиждень, щоб зберегти мій голос у відповідному стані, — рекомендував би кожному початківцю, особливо якщо він планує творити таку екстримальну музику, тому що, якщо ви знаєте основи, контролюєте дихання тощо, набагато простіше експериментувати з голосом, і ви, швидше за все, не повністю знищите свої голосові звязки в один прекрасний день.

Що привело вас в Україну? Які враження з цієї поїздки?

Ми дуже хотіли побачити Львів та Одесу та випити трохи горілки. Їхали групою з приблизно 10-ти чоловік, із яких я знав лише двох, деякі з них навчаються у Львові. Ми були в Україні впродовж всього-на-всього тижня, тому я ще не склав собі повної картини про побут та звичаї, але сподіваюся це надолужити. Мені подобається Україна. Коли ми вперше приїхали до Львова, ми познайомилися з одним цікавим хлопцем, який говорив зрозумілий для нас вислів — “курва блядь” – я думаю, ви можете його знати, ха-ха.

– Спочатку ми були там майже день, тому що просто чекали на нічний потяг до Одеси. В Одесі ми провели дві ночі, а потім повернулися до Львова ще на дві ночі. Я також бачив багато цікавих місць у Львові та Одесі. Однак, якщо бути чесним, на мій погляд, Львів набагато краще місто, аніж Одеса. Одеса – гарне місто з безліччю приємної на вигляд архітектури та дуже важливих історичних місць, однак в повітрі немає жодного іншого запаху, окрім як  сечі, гівна та сміття, що там просто всюди … Море було повне медуз, а пляжі іноді були огидними …


Сумно, що в Україні є багато контрасту … з одного боку, ви маєте прекрасну церкву з позолоченим дахом, а з іншого боку, ви можете побачити руїни поряд із нею.

 

Все ж, українці дуже милі і ввічливі … ..і українки … ..Я ледь не зламав собі шию, так як був шокований тим, скільки красунь я бачив навколо … У вас багато доброго алкоголю. Я не з тих людей, що обожнюють горілку … але Україна змінила мої думки з цього приводу, адже було так багато варіантів, щоб спробувати, ще й набагато дешевше, ніж скрізь, у нас) … .. Все у вас дешевше, ніж у Чехії … Я відчував себе як багатій, камош! (kámoš чес.– друг, побратим; тут друже) (хоча в Чехії я бідний шматок лайна ха-ха й ледве можу дозволити собі купити струни для гітари). Більшу частину часу я був п’яним,  я навіть не пам’ятаю, як ми поїхали на нічний поїзд з Одеси назад до Львова – того дня …

 Я не розмовляю українською, але легенда каже, що я бесідував з деякими місцевими … вони розмовляли українською, і я змішував всі слов’янські мови, які я знав … чеську, словацьку, з польською та сербською мовами.

Tomáš Kuře Foldyna

Інтерв’ю підготував та переклав з англійської Остап Хмарний

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *