У реальності Володаря перснів. 2. (Продовження)

«Володар кілець» Толкіна є однією з найчарівніших і найуспішних казок усіх часів. Вперше видана в 1950-х роках, ця знаменита трилогія так само бере вої витоки з темних віків або середньовічних часів, оскільки там присутні всі атрибути найдавніших традицій Грааля і Кільця. Таке твердження має підстави саме тому, що Толкієн (професор англосаксонської та англійської філології в Оксфорді) крізь руки якого проходило безліч старовинних легенд, відповідно сформував свою історію.

Розглядаючи історію пошуків втраченого персня, його паралельна асоціація з пошуком Святого Грааля стає все більш очевидною, як і походження фей, ельфів, піксі, спрайтів, гномів і гоблінів. Сюжет про кільце чи перстень також глибоко вкорінений в багатьох з найпопулярніших дитячих казок, де ми можемо віднайти факти, що приховані за численними символами популярної легенди.

Історії Грааля, як правило, пов’язані з лицарями короля Артура, які блукали пустелею в пошуках священної реліквії. Але цей жанр також втілює багато інших пошукових казок, які включають таких персонажів, як Попелюшка, Робін Гуд, Спляча красуня та граф Дракула. Кожна має свою окрему таємницю, але загалом, всі вони випливають із загальної історичної бази, яка корениться в древній культурі Лордів Кільця.

Незважаючи на те, що деякі з них походять з дуже давніх традицій, більшість цих казок з’явилися в такому вигляді, якому вони є зараз, в часи Темних віків, коли Церква встановила свої порядки супроти традиції Кільця. Особливо це сталося в середньовічні часи, коли переслідування єретиків було в розпалі, що призвело до жорстоких інквізицій, які почалися в 13 столітті.

Близько 4000 р. До н.е. Кільце було первинним пристосуванням провідників Ануннакі, які були зафіксовані як відповідальні за встановлення муніципальної влади і престолонаслідування в древній Месопотамії. З огляду на це, особливо важливо, що в 1967 році, коли професора Толкієна запитали про атмосферу якої епохи йдеться, й про вік Серединної Землі у Володарі кілець, він написав, що вважає, наче це місце існувало близько 4000 р. до н.е.

У цьому відношенні коріння популярної казки Толкіна лежать безпосередньо в саксонському фольклорі й насправді вона не була чимось новим у концепції. Ранній саксонський бог Вотан (еквівалент шумерського Господа, Ану), як кажуть, керував дев’ятьма світами кілець – та мав дев’яте кільце (одне кільце) для управління вісьмома іншими.

Суперечливе володіння Одним кільцем, пов’язане з «Володарем кілець», мало чим відрізняється від тривалого пошуку Святого Грааля; обидва вони є пошуками свободи. Але, у вигляді факту чи вигадки, Кільця чи Грааля, кожен бачить, що вони привласнюються тими, хто сприймає їх як інструмент влади.

Покоління з давніх Месопотамії та Єгипту, ідеал династичного царства — розповсюджувався по середземноморських землях на Балкани, Чорноморські регіони і Європу. Але в ході цього було втрачено найважливішу суть старої мудрості, і це породило династії, які не були початковою царською расою. Натомість, багато хто з них був незв’язаними вождями воїнів, які здобули свої престоли за допомогою меча.

Священна культура стародавніх була, однак, збережена в месіанській лінії царя Давида з Юди (близько 1008 р. До н.е.), значення якої було в його фараонській спадщині, а зовсім не в загальноприйнятому походженні від Авраама і семітського штаму. Саме завдяки цій спадщині син Давида, Соломон Мудрий, мав змогу створити свій проект храму в єгипетському стилі в Єрусалимі.

Це призвело до відродження Святої Землі фараонівського і одноразового месопотамського розенкрейцерського руху в той час, коли Єгипет був обсаджений іноземними впливами, спочатку з Лівії, Нубії і Куша, а потім з інших регіонів. В результаті, традиційні шлюбні династії фараонів і принцес поступилися місцем дипломатичним альянсам.

Rosi-crucis (чиї прибічники називалися розенкрейцерами) часто помилково ідентифікується, як посилання на Рожевий (або Червоний) хрест – але насправді термін має трохи інше походження. Словосполучення випливає з давньогрецького «росі», що означає «роса», і від «круціс», що означає «вогняна чаша» («тигель»). Отже, розі-круціс – це вогняна чаша роси(води).

У символічній формі Rosi-crucis був оригінальним і довготривалим знаком — і ось тут вступає в дію вторинне визначення Rosy Cross, бо ця позначка була справді червоним хрестом у кільці. Ранні переписувачі Біблії засудили цей царський символ як знак Каїна.

Цю саму емблему вважали символікою Святого Грааля, представницька форма якої, походила безпосередньо від шумерського слова «гра-аль». Це визначило «нектар вищої досконалості» – престижну спадщину королеви Ануннаки Нін-Кхурсаг, великої матері царської родової ланки.

 

Спочатку, і довший час, Кільце було символом постійно божественної справедливості, яка вимірювалася Стрижнем . У древніх зображеннях окремі шумерські владники, царі та королеви індивідуально зображувалися, тримаючи атрибути Стрижня і Кільця: Мардук і Ліліт, Шамеш, Ур-Намму, Ашур, Самаель та інші з 3-го і 2-го тисячоліть до н.е. У деяких випадках стрижень чітко позначений в обчислювальних одиницях (подібно до сучасної лінійки). У Вавилонії його називали Правилом – і той, хто володів цим правилом, був призначений «правителем»: звідки й походить термін.

 

 

Згодом, замість того, щоб тримати золоті кільця, государі почали розміщувати їх на своїх головах, де, з загального курсу витонченої прикраси впродовж століть, вони в кінцевому підсумку стали коронами, а Род (або Правило) перетворився на королівський скіпетр.

Пов’язане зображення

У ході цього емблема хреста і кола Розі-Круціс також стала твердим об’єктом – хрестом, що вписаний в коло, – щоб стати Кулею суверенних регалій.

У всіх романах Грааля, а також у казках про кільце, повідомлення неминуче ясно: у неправильних руках, як Кільце, так і Грааль можуть принести лихо. Сила Кільця може поневолити свого господаря, так само як і Грааль вилізти боком, якщо зловживати ним. У будь-якому випадку, мораль є такою ж, що влада є саморуйнівною, коли вона досягається шляхом продажу своєї душі. Отже, кільце може бути ореолом або короною, але воно може бути однаково і петлею.

Сер Лоуренс Гарднер ©

матеріал переклав і підготував

Остап Хмарний

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *