Зустріч у новорічну ніч

Станція. Ніч. Провідник перевіряє мій квиток “Мукачево-Львів”. Я заходжу і йду слідом за рудою дівчиною. До того вона була з чоловіком, але він розлучився з нею на пероні. Вагон плацкарт. Я знайшов своє місце. Дівчина сіла навпроти мене. Я відчував легку ейфорію після недавно випитого мною шампанського, тому, не думаючи, відразу ж заговорив:

— Привіт. мене звати Остап. А тебе?

— Оля.

Щось в ній все-таки було. Вона мені сподоблася. Я немов закохався з першого погляду. Руде довге волосся. То зелені, то карі очі. Мабуть хамелеони. Витончені риси обличчя. Це “щось” і змусило мене почати розмову першим. Минуло ще кілька довгих хвилин мовчання, перш ніж я наважився:

— Можна поцікавитися? Чому так? Ти їдеш в цьому поїзді в саму новорчну ніч. Вагон пустує. Самі бачите.

— Робота.

— Аа… У Львові робота, а Мукачево — батьківщина?

— Так.

— Така важлива робота — і новий рік, і свята на задній план. Але ви бізнес вумен прямо.

— Така важлива.

— А яка робота?

— Моя робота.

Я відразу зрозумів натяк, але вирішив не здаватися. Я не довго думав як її підколоти:

— Ого. А в мене навпаки.

— Що навпаки?

— Львів — батьківщина, а в Мукачеві — робота.

Тут рудоволоса проявила інтерес і не задумуючись запитала:

— Яка робота?

— Моя робота, — відповів я їй.

На цьому, на деякий час, наша розмова закінчилася. Дівчина трохи розлютилась… Я ще вслухався в приємне тудухкання по рейках-шпалах і заколисався. Але все ще сидів. У порожній вагон, наповнений світлом ламп, зайшов провідник, ще раз перевірив квитки і кудись зник.. Вона зняла взуття і куртку, і покала свій портфель наверх. Тоді впала на сидіння, так, щоб ноги впиралися в ребро протилежного. Я повторив за нею все крім одного — у мене не було з собою ніякої сумки, сів протилежно так само, тільки збоку. Побачивши її взуття, мені відразу ж прийшла в голову думка, що це щось цікаве:

— У тебе черевики цієї фірми, — я витягнув одну свою рукавицю, де збоку ефектно красувалася емблема Fila, — у мене рукавички теж.

— Прикольно.

Я відчував себе погано, якось не по-собі. У мене вже не було бажання говорити з нею, щоб знову щось не ляпнув, і тим більше просити у неї номер телефону. Але я продовжив комедію. Тепер отримав свій квиток, знайшов у кишені куртки ручку і написав на ньому номер свого мобільного телефону і ім’я “я”. Тоді вручив цей квиток їй.

Це мій номер телефону.

— Я зрозуміла, — сказала дівчина і всміхнулась.

Я прокинувся у Львові. Оля вже виходила, а мені ще довелося взуватися і одягати куртку. І потім вона змішалася з натовпом десь там, на вокзалі. Або випарувалася. Розчинилася і злетіла разом з папірцями і сніжинками. Я більше її не бачив. І ніхто не подзвонив. Ні в той день, ні на наступний.

 

Photograph: Lino Mirgeler/AFP/Getty Images

Остап Хмарний

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *