Герберт Уеллс: “Я вас попереджав”

Відомий англійський письменник-фантаст, ще в 1895 році, за 10 років до Ейнштейна і Мінковського, Герберт Уеллс оголосив, що наша реальність — чотиривимірний простір-час ( «Машина часу»). У 1898 році передбачив війни із застосуванням отруйних газів, авіації і пристрої на кшталт лазера ( «Війна світів», трохи пізніше — «Сплячий прокидається», «Війни в повітрі»). У 1905 році описав цивілізацію розумних мурах ( «Царство мурах»). У романі «Світ звільнений» (1914) згадуються Друга світова війна, розв’язана в 1940-і роки; там же є «атомна бомба» (саме так і названа), що скидається з літака і заснована на принципах розщепленнія атома.

 

Герберт Уеллс помер 13 серпня 1946, не доживши трохи більше місяця до свого 80-річчя, вдома на Ганновер-терас, від ускладнень на тлі важких проблем з обміном речовин. У передмові до видання «Війни в повітрі» 1941 року Уеллс написав, що його епітафією повинна стати фраза «Я вас попереджав. Прокляті ви дурні. (I told you so. You damned fools) ».

Мало хто знає, що крім своєї науково-фантастичної творчості, письменник має значний доробок праць на політичну та історичну тематику, публіцистики.

Ще на почату 1890-х років, до того як він професійно взявся за журналістсьу діяльність, Уеллс встиг спробувати себе в різних іпостасях: учнем торговця мануфактурою, працівником аптеки, побував вчителем у школі, викладачем точних наук і помічником у Томаса Гакслі — знаменитого дідуся, також не менш відомого письменника антиутопіста Олдоса Гакслі.

Згодом він стає фрілансером на тодішній манір. З’являються на світ його перші публікації в популярних газетах і журналах: «Pall Mall Gazette», «Pall Mall Budget». Це дозволяє йому розлучитися з викладацькою діяльністю і стати журналістом не обтяженим будь-якою службою.

В той самий час, за столом у чепурному будиночку двох своїх видатних друзів, Сіднея і Беатріс Вебб, у Сюрреї, невелика група ерудитів з прошарку англійської заможної еліти та інтелігенції, формує організацію, яка впроваджуватиме концепцію колективізму, що дещо відрізнятиметься від марксизму. Її нарекли Фабіанським товариством, на честь Квінтія Фабія Максима Веррукосуса, римського генерала, який у другому столітті до н.е. тримав Ганнібала на відстані, завдяки своїй затяжній тактиці, що характеризувалася нескінченними маневрами і уникненням конфронтації, де це було можливо.

Су́ррей — графство в Англії. Історично столицею графства є місто Гілфорд. У наш час рада графства знаходиться в місті Кінгстон-на-Темзі, хоча територіально це місто належить до Великого Лондона.

На відміну від марксистів, які поспішали прийти до влади через пряме протистояння з встановленими урядами, фабіанці були напоготові вичікувати свій час, коли вони будуть узмозі просто прийти до влади без прямого протистояння, працюючи тихо і терпляче зсередини урядів. Щоб підкреслити цю стратегію і відокремити себе від марксистів, вони прийняли черепаху як свій символ. І їхній офіційний герб теж виглядає доволі прямо й промовисто, адже зображує образ вовка в овечій шкурі.

Первая эмблема Фабианского общества

емблема фабіанського товариства

Сідней та Беатріс Веббси пізніше будуть відомі у всьому світі як засновники Лондонської школи економіки. Їхній дім зрештою став офіційною штаб-квартирою фабіанського товариства. За їхнім столом сиділи поруч такі видатні фігури, як Джордж Бернард Шоу, Арнольд Тойнбі, та й сам молодий фантаст Герберт Уеллс.

Подружжя Веббсів за роботою

Подружжя Веббів звернули увагу на талановитого письменника й журналіста, й через серію знайомств залучили його в ряди фабіанців.

У грудні 1901 Сідней Вебб написав Уеллсу перший лист, в якому представився йому як «зацікавлений читач», що захоплюється його літературною творчістю. Це стало початком дружніх відносин між Уеллсом та Веббами. Беатріс Вебб оцінила Уеллса як творчу особистість й ідейного «спекулятора». Б. Шоу вперше познайомився з Уеллсом ще раніше — 5 січня 1895 у театрі «Сент-Джеймс» після прем’єри вистави Генрі Джеймса «Гай Домвілль».

Тоді ж Веббси пояснили Герберту Уеллсу свою теорію «експертів», про затребуваність створення певного класу адміністраторів, висококомпетентних в справах управління державою, безумовно порядних, і грунтуючи свою діяльність на досягненнях суспільних наук. Г. Уеллс, сприйнявши їх ідеї, опублікує в 1905 р. книгу «Сучасна утопія». У ній він викладе цю їхню концепцію. Після виходу з Фабіанського товариства Уеллс буде заперечувати вплив на себе всіх цих ідей у творі “Новий Макіавеллі”.

До речі, Фабіанське товариство все ще існує, і багато видатних людей є його членами, не останнім з яких є колишній прем’єр-міністр Великої Британії — Тоні Блер.

Х.Г. Уеллс написав книгу-інструкцію, що показує, як колективізм може бути вбудований в суспільство, не викликаючи тривоги або серйозної опозиції.

Вона називалася «Відкрита Змова» (не перекладена ані російсьою, ані українською), і план був детально розписаний. Його запал був неабияким. Уеллс писав, що старі релігії світу повинні поступитися місцем новій релігії колективізму.

Обкладинка першого видання “Відкритої змови”

Нова релігія повинна бути державою, сказав він, і держава повинна взяти на себе відповідальність за всю людську діяльність зі, звичайно, елітами, такими як він сам із фабіанцями.

На першій сторінці Уеллс пише:

“Ця книга чітко визначає основні ідеї мого життя, висвітлює мій світогляд…. Це моя релігія. Ось мої головні життєві цілі та критерії всього, що я роблю “

H.G. Wells, The Open Conspiracy (Нью-Йорк: Doubleday, Doran і Co., 1928), с. Vii.

 

Отже, коли Уеллс зазначав, що його релігія — колективізм, він був серйозним.

Як і багато інших колективістів, він вважав, що традиційна релігія є перешкодою для прийняття державної влади. Це перешкода на шляху до лояльності, довіри між людьми. Колективісти розглядають релігію як засіб, за допомогою якого священнослужителі підтримують маси в послусі, пропонуючи бачення чогось кращого в наступному світі. Якщо ваша мета – внести зміни, задоволення не те, чого ви прагнете. Ви хочете невдоволення. Саме тому Маркс називав релігію опіумом для народу.

За Уеллсом, вона перешкоджає революційним змінам.

Він вважав, що колективізм повинен стати новим опіатом, що він повинен стати баченням кращого в наступному світі. Новий порядок має бути побудований на концепції, що індивіди є нічим у порівнянні з довгим континуумом суспільства, і що тільки служінням суспільству ми стаємо пов’язаними з вічністю. Він був дуже серйозним у цих висловлюваннях.

За планом, детально розписаним у «Відкритій змові» Уеллса, слідували у всіх британських володіннях й колоніях, і звичайно, в Сполучених Штатах.

Як наслідок, сьогоднішній світ дуже близький до бачення Х. Г. Уеллса.

Поклоніння богу, що називається суспільством, стало новою релігією. Незалежно від того, наскільки це служіння може бути образливим для нашої гідності чи свободи, нам говорять, що воно необхідне для прогресу та блага суспільства, і це стало основою для залатання прогалин колективізму.

Благо для мас, стало також — опіатом мас.

Остап Хмарний

Зображення книг:

https://www.abebooks.com/servlet/SearchResults?x=0&fe=on&y=0&bi=0&ds=30&bx=off&pics=on&sortby=1&an=HG+Wells&recentlyadded=all

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *