Секретні матеріали. Львівський “Westworld” наяву

Чи задумувався хтось коли-небудь, чому львівську Цитадель та прилеглі території, досі не зробили меморіальним музеєм?

Адже під час Другої світової війни, споруджену ще в у 1850—1856 рр., Цитадель німці використовували як концентраційний табір ‘Шталаг-328” (‘Stalag-328”), існування якого припадає на 1941-1944 рр; За кількістю в’язнів, шо пройшли через табір (близько 280 тисяч чоловік) і загинули там внаслідок розстрілів, навмисного розповсюдження епідемічних захворювань, експериментів над людьми, штучного голоду та катування (близько 142 тисяч чоловік знищено), він входить в десятку найбільших в тогочасній воєнній історії, таких як Аушвіц (Освєнцім), Бухенвальд, Дахау…

З часу існування табору тут утримувались ув’язнені червоноармійці (в т.ч. українці, росіяни, євреї, грузини, білоруси та інші), а з 1942 по 1944 рр. також військовополонені громадяни Франції, Бельгії, Польщі, після капітуляції Італії – інтерновані італійські солдати та офіцери.

Після окупації, Stalag-328 «Tsutadell» огородили двома рядами колючого дроту, охоронними вежами. Окремо колючим дротом обнесли башту №2 (ту саму, де зараз готель) – це була найсуворіша зона концтабору.

Citadel Inn розташований у будівлі, яка колись була «баштою смерті» німецького концтабору Stalag-328 «Tsutadell».

Це – одна з чотирьох веж, які було призначено для артилерійської оборони міста та підступів до Цитаделі. Ці вежі нагадують прототип вежі Ж.Монталамбера, французького військового інженера, одного із співзасновників теорії полігональної ситеми. Креслення вежі, опубліковані Монталамбером у 1776 р., використав як основу австрійський архикнязь Максиміліян Йосиф д’Есте для уфортифікування міста Лінц над Дунаєм (32 казематні вежі у дещо спростищеній формі, ніж то проектував Монталамбер). На теренах Габсбургської монархії такі вежі стали називати Максиміліанськими (за іменем архикнязя), або Лінценськими.
В діаметрі вежа має 36 м, а в плані являє собою правильний 17-гранник з округлим внутрішнім подвір’ям.

“Umgebung der Lemberger Citadelle und Bau-Verboths-Rayon” 1853 р.


 

Ось що пише Тарас Піняжко в своїй книзі “Цитадель у Львові”:

При проектуванні і будівництві вежі архітектором було виконано високо точну розбивку плану споруди. Відхилення елементів від вертикалі та горизонталі відсутні. У плані присутня зміна товщини радіальних стін, що утворюють разом з зовнішніми стінами вертикальні ребра жорсткості споруди. Така конструкція зустрічається первісно у максиміліанській вежі на острові Сан Еразмо у Венеції (1843 р.) та пізніше у форті Св. Бенедикта у Кракові (1856 р.).

У вежі №2 за свідченнями радянських військовополонених було місце допитів та камери смертників. Серед них цей об’єкт називався “Вежею смерті”.
В цілому тут загинуло сотні тисяч полонених.
Загиблих ховали у підвалах і заливали вапном, для дезінфекції. І тепер ніхто тут не провадить жодних досліджень.

Велику Максиміліанську вежу №1 збудовано на горі Шембека, яка від ХVIII ст. отримала назву Вроновських, за ім’ям власника, який побудував тут свій маєток. Як пише історик Львова Іван Крип’якевич, при будівництві Цитаделі в уряду виник конфлікт з спадкоємицею маєтностей графинею Ю. Гумецькою, дочкою покійного С. Вроновського. На вимогу добровільно віддати землю графиня відмовлялася і писала листи зі скаргами до цісарського двору. Справу виграли військові, а графиня залишилась з нічим.
При будівництві вежі №1 виявлено велику кількість глиняного начиння, перепалених кісток, знарядь праці та велика кам’яна брила, на якій було висічено людський торс. Знахідки дослідниками датувалися 1 тисячоліттям до нашої ери. Припускають, що на горі Шембека містилося язичницьке капище.

Зокрема, директор Рятівної Археологічної Служби України, Олег Осаульчук зазначає: “… щодо давніших археологічних об’єктів, то відомо, що на Цитаделі існувало дохристиянське капище, а у XIX ст тут було знайдено уламок поганського ідола”

В радянський час територія ‘Цитаделі” була у військовому відомстві. Тут розташували частини Прикордонного військового округу. В одній з башт зробили склад хімічної зброї. В горі звели протиатомне сховище. Під горою прокладений великий тунель. Відомий історик, учений Я. Дашкевич свого часу зустрічався з інженером Д. Іликом, який його споруджував. Пізніше військових «виселили» з Цитаделі. З початку 90-х рр. Цитадель начебто передали ВО ‘Електрон” під склади.

Однак, ці будки вентиляційних шахт на Цитаделі біля північного форту стосуються не тільки головної пошти, що внизу, під пагорбом, адже неподалік є вхід у резервний командний пункт МВС Украни. Дігери Львова стверджують, що довший час цитадель належала Міністерству Оборони, й це тільки одне з переліку відомств.

Є свідчення, що починаючи з радянських часів, донедавна, приховану систему тунелів удосконалювали й зараз вона налічує цілих 13 ходів, та кілька поверхів у глибину.

Реальність існування цілого підземного міста під нами, викликає асоціації, з таким же штучно влаштованим світом на поверхні, під яким розташовані координаійні пункти  керівників та штабквартира розробників із відомого сучасного серіалу “Світ Дикого Заходу”.

Кадри з серіалу “Світ Дикого Заходу”

Кадри з серіалу “Світ Дикого Заходу”. Кімната з макетом.

фото з інтер’єру готелю Цитадель Інн.

фото з інтер’єру готелю Цитадель Інн. Стіна в ресторані.

фото з інтер’єру готелю Цитадель Інн. Лоббі.

Кадри з серіалу “Світ Дикого Заходу”

Кадри з серіалу “Світ Дикого Заходу”. Трейлер. Початок.

За сюжетом події серіалу відбуваються у футуристичному парку атракціонів «Край „Дикий Захід“», де в ролі жителів Дикого Заходу діють людиноподібні роботи. Парк існує, щоб справжні люди могли в ньому за гроші розважатися — від пошуків пригод до вбивств і розпусти.

Роботи не можуть зашкодити людині та не знають, що вони не справжні люди, поки перебувають в ролі. В кінці кожного дня їхня пам’ять стирається, проте все частіше вони пригадують минуле і в системі відбувається збій.

ОСТАП ХМАРНИЙ

Фото цитаделі з землі: автор статті

Джерела:

One comment on “Секретні матеріали. Львівський “Westworld” наяву”

  1. Евгенія :

    Цікава стаття, багато інформації. Дуже дивно, що в такому місці збудований готель, а не створений музей .

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *