Кубок кохання на алеї парку імені Івана Франка

На початку головної алеї парку імені Івана Франка стоїть чавунна ваза зі зображенням знаменитих “Алегорій життя” різця видатного данського скульптора ХІХ століття Бертеля Торвальдсена. Ця ваза, датована 1839 роком, була перенесена сюди  у повоєнні  часи з місця, де вона стояла навпроти входу до університету приблизно на місці теперішнього пам’ятника Іванові Франкові.

 

Чавунна ваза з барельєфами відлита в 1839 р. Барельєфи на тему “Течія людського життя” є вільною інтерпретацією твору Б.Торвальдсена.

 

 

Бертель Торвальдсен на п’яти данських марках

Бертель Торвальдсен за життя зажив величезної слави і комерційного успіху. Визнання митця було загальноєвропейським — його тріумфально вітали у найбільших культурних осередках континенту того часу — Відні, Берліні, Варшаві тощо. А відвідини рідного Копенгагена в 1819 році обернулось на яскраву почесну процесію. Замовлення Торвальдсену надходили звідусіль.

Надгробок дітей Понінського, Львівська галерея мистецтв

 

Торвальдсен не цурався практично жодних замовлень — дивовижними є тогочасні свідчення і подальші спомини і перекази про те, як митець творив портретні скульптури за самим лише описом у листі. Скульптор був надзвичайно популярним на теренах Польщі і заходу Російської імперії, зокрема, на території сучасної України — са́ме завдяки цій «любові» місцевих, переважно польських, панів, українські музеї (навіть локальні краєзнавчі) містять у своїх експозиціях твори Торвальдсена.

Також цікавим є той факт, що він був масоном високого чину.

Мотиви для своїх робіт (рельєфи, статуї і бюсти) він запозичував в основному з грецької міфології, а також з  творів  класичної літератури і мистецтва. Торвальдсен створив портрети видатних особистостей.

Барельєф «Віки любові» Бертель Торвальдсен

 

Відомий в ті часи, барельєф Торвальдсена, за яким була відлита ваза також називають, “Пори кохання” – ця назва є точнішою, бо тут трактується тема,  що взагалі пронизує наскрізь всю  творчість  Бертеля  – “влада Ерота”.  Торвальдсен, наче говорить цілим циклом своїх творів: “Що таке сила, влада, мужність, навіть краса? Все вирішує зрештою любов!” Але Ерот данського скульптора не просто пустун і улюбленець олімпійського царства, – це тріумфатор, переможець богів і людей, що відбирає трофеї від великих і потужних богів, осідлавши і представника повітряної стихії, орла Юпітера, потім представника водної стихії – дельфіна, вгамовує пекельного цербера, що доводить потужного царя звірів, лева, до того, що той смиренно лиже йому ніжку і ін. Твори Торвальдсена  абсолютно позбавлені чуттєвості, яка була чужою й самій натурі митця. При розробці тем любові, він не виявляє надто захопленого сп’яніння її владою, а прос то зображує її з точки зору спокійного, тверезого, хоча і співчутливого спостерігача, але в той же час і злегка іронізує, з усмішкою вказує на всюдисущу та вирішальну силу Ерота і з очевидним задоволенням відзначає, наскільки важливо для розуміння суті життя звертати увагу на цей прихований фактор. Барельєф “Віки любові” не що інше, як м’яка сатира на короткочасність влади Ерота, заснованої на законах природи.

Чавунна ваза з барельєфами відлита в 1839 р. Барельєфи на тему “Течія людського життя” є вільною інтерпретацією твору Б.Торвальдсена.(фото: М.І.Жарких)

Дівчинка підліток з живою цікавістю дивлячись, тримає амурчика, якого випустили на волю; молода дівчина, ставши навколішки, вітає маленького божка кохання гарячим поцілунком; жінка, що вже носила плід любові під серцем, поводиться з кумиром досить недбало, тягаючи його за крильця, як купленого на ринку гусака; зайнятий життєвими турботами зрілий чоловік навіть не помічає, що до нього на плечі сів Амур; зате старість, немов отямившись, шкодує та марно простягає руки услід за Еротом, котрий відлітає..

Чавунна ваза з барельєфами відлита в 1839 р. Барельєфи на тему “Течія людського життя” є вільною інтерпретацією твору Б.Торвальдсена.(фото: М.І.Жарких)

Остап Хмарний

Джерела:

Ілько Лемко/цікавинки з історії Львова

http://www.pslava.info/LvivM_UniversytetskaVul_ParkImIJaFranka_2012-04-07-0916,224495.html

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8C_%D0%A2%D0%BE%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%B4%D1%81%D0%B5%D0%BD

https://en.wikipedia.org/wiki/Bertel_Thorvaldsen

http://tomstone.ru/tovar/barelef-boginya-nochi-bertel-torvaldsen-replika-kopiya/#prettyPhoto

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *