Кар’єр в Ясниськах і його “Тиха Трагедія”

Якщо ти живеш у Львові та любиш засмагати і плавати  у водоймах, особливо коли вони всього на всього 15-20 км  їзди від міста, ти хоч раз у своєму житті побував на кар’єрі в Ясниськах. Принаймні мав чути про таке місце.

У  львів’ян сумнозвісний кар’єр у Ясниськах, що за 20 км від міста,  асоціюється з відпочинком на вихідні  – “виїздом на шашлики” риболовлею, плаванням, згадується піщаний берег “кар’єру”,  та що завгодно,  крім того,  що – це місце видобування корисних копалин  –  у випадку з Ясниськами –  піску. Все б нічого, та у водоймі категорично заборонено купатись, адже глибина сягає двадцяти метрів.

Та відчайдухи й любителі яскравих вражень не тільки порушують правила (своєї ж власної) безпеки, ігноруючи таблички з попередженнями, а ще й нахабно перетворюють,  з кожним роком, це місце на нове сміттєзвалище. До того ж дехто ще й примудряється займатися незаконною вирубкою лісів.

 

 

У довідниках, піщаний кар’єр – це порівняно неглибоке вироблення (до 15 м). Особливість в тому, що пісок –  сипкий матеріал. Забезпечити стабільність фронтальних відвалів рідко  виходить через небезпеку обвалів. У ясниському кар’єрі набагато глибше тому, що  його відкрили ще в 1966 році. До того, ж обвали ймовірніші в разі підтоплення ґрунтовими водами.

Майже кожного року рятувальники знаходять у водоймі утоплеників, та причина цих смертей не в глибині самого кар’єру, а в тому, що на дні та в стінках берегів. Там є глибокі короткі ями, що чергуються з мілиною, вода добре не прогрівається, через що пляжники під час плавання в озері можуть вхопити корч і, заклякши, піти під воду. Крім того, утоплеників у таких водоймах шукати важко. Вода холодна, тіло довго не спливає.

Ті ж львів’яни, що перетворюють львівську область на звалище, жаліються на обласну раду, розповідають нам про трагедію в  Грибовичах, –  попри те, що “ясниська трагедія” явище не з тих, що стаються раз на 50 років!

Остап Хмарний

One comment on “Кар’єр в Ясниськах і його “Тиха Трагедія””

  1. Андріана :

    Людей не навчиш , поки вони самі біди не відчують.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *